20abril2024

Comencen els treballs per fer visitable la vil·la romana de Llorís

El projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, té un pressupost de 120.000€

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha iniciat els treballs per l’adequació i de la vil·la romana de Llorís, al municipi d’Isona i Conca Dellà. Es tracta d’una casa de camp de l’època romana descoberta durant unes obres de millora de la carretera C-1412b on ja s’hi va dur a terme una primera actuació el 2001.

Les actuacions que s’hi porten a terme i que van començar el passat dilluns 21 de setembre, estan encaminades d’una banda a conèixer millor el jaciment, una tasca que es prolongarà en un futur gràcies a un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona que preveu fer-hi excavacions anualment en col·laboració amb l’ajuntament d’Isona i Conca Dellà i el Consell Comarcal. En segon lloc, però no menys important, l’actuació de consolidació de murs que previndrà el deteriorament del jaciment. Finalment, l’objectiu principal és apropar al públic l’interès d’aquest monument, mitjançant diferents recursos visuals.

Segons ha indicat el President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol, aquest projecte  té com a objectiu donar a conèixer el ric patrimoni de l’època romana del municipi d’Isona i Conca Dellà que compta amb molts altres elements que també s’estan promovent des del mateix municipi.

El pressupost total de l’actuació és de 120.000€ i està finançada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament d'Isona i la Conca Dellà i pel departament de Presidència de la Generalitat que ha inclòs aquesta actuació en l’operació “Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà” amb un 50% cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Aquesta actuació inclou la senyalització d’un itinerari fins al nucli d’Isona, l’ampliació de la part excavada a la vil·la, la consolidació dels murs, l’habilitació d’un recorregut a l’interior i l’elaboració de plafons informatius que inclouran una recreació en 3D de la vil·la.

L’obra ha estat licitada en dos lots, un de  94.519,82€, adjudicat a l’empresa pallaresa Enric Mitjana Dalmau, destinat a l’adequació de l’espai i un segon lot de 25.480,18€, que cobreix les despeses de direcció tècnica i seguiment arqueològic que portarà a terme l’empresa iPAT serveis culturals, SCP.

Compartir contingut
Copyright © 2024 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.