30Mai2023

Llum verda a la Vila de Llorís

Aquest passat dimarts 27 de gener, el Consell comarcal del Pallars Jussà ha aprovat en junta de govern el projecte per a recuperar la vila romana de Llorís a Isona. Aquesta actuació s’inclou en l’acció "tematització de la xarxa de senders: Senders històrics de l'època romana (Adequació superficial de la vila romana de Llorís)" dins l’operació “Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”.
L'actuació comptarà amb un pressupost total de 120.000 €, el 50% està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i també es finançarà amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l’Ajuntament d'Isona i Conca Dellà.

Es tracta de posar en valor una gran casa de camp i construccions annexes de l'època imperial que ocupava  10.000 m2 i que presenta un alt grau de conservació. Ubicada  en una zona molt propera a al nucli d'Aeso. Són 2 assentaments en poc més d'un quilòmetre, una ciutat romana (Aeso), i una vila romana (Llorís), una peculiaritat que es dona a pocs indrets  a Catalunya. 
El projecte representa una oportunitat única per a poder comprendre millor aquest període històric al Pirineu Català gràcies a aquest assentament singular a la zona del Pallars Jussà.

El Pla d'obres inclou tasques dins de  l'àmbit arqueològic i dels accessos com el desbrossament  de les àrees del jaciment ja excavat al 2001, el tractament amb productes biocides sobre les restes, la delimitació arqueològica,  la neteja i delimitació manual d'estructures i sondejos,  l'aixecament topogràfic i elements per interpretar aquest patrimoni

La planificació inclou,  a més,  actuacions d'adequació de l'itinerari d'accés al jaciment, amb la definició d'un camí interior, el condicionament del camí exterior, la seva senyalització i l'aixecament virtual (el modelatge en 3D d'algunes zones de la vila, reproduirà els detalls interiors de les cambres , i permetrà poder observar amb vídeos en 360º,  com eren els espais originalment.

Es preveu que els treballs s'iniciïn  a la primavera i  s'acabin durant l'estiu.

 L'acció significa un primer pas per tal de posar en valor el jaciment i garantir uns mínims de conservació per tal de promoure'l turísticament.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.